obligatiile pacientilor

Propuneri privind elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asigurarilor.

obligatiile pacientilor

Mesajde rodicab45 » 20 Apr 2012, 19:43

Buna ziua.Se vorbeste foarte mult de drepturile pacientilor, dar foarte putin despre drepturile medicilor si despre obligatiile pacientilor.Din cauza blamarii continue in mass media a medicilor, s-a instalat o neincredere a pacientilor in relatia lor cu corpul medical .De aici pana la agresivitate nu este decat un pas. Pacientii au dreptul de a se interna in spital si dupa doua trei ore solicita externarea fara motive justificate, cheltuielile cu spitalizarea lor, analize medicale, nu se deconteaza de catre casa de asigurari iar ei nu sunt raspunzatori de nimic .Se prezinta in serviciul de urgenta fara acte, trebuie sa-l internezi,vorbesc despre pacientii copii,se externeaza fara a prezenta actele si esti in aceeasi situatie.Il internezi de urgenta si dupa stabilizare solicita externarea de multe ori in aceeasi zi ,dar tie ti se cer indicatori si zile de spitalizare.Pacientul are dreptul!Toata lumea stie medicina ,dar daca un caz nu merge bine, din motive bine justificate, vinovat este medicul!!!Cred ca in noua lege a sanatatii ar trebui foarte bine precizate obligatiile pacientului,precum si responsabilitatile lor care ar trebui bine definite.Camerele de garda sunt suprasolicitate de pacienti adusi cu ambulantele pentru motive minore sau daca este caz de internare refuza internarea fara sa fie deloc responsabilizati si vin din nou a doua zi tot cu ambulanta .Relatia medic pacient este deficitara ,deoarece unii au numai drepturi iar altii doar obligatii astfel nu poate fi o atmosfera de incredere de unde pleaca multe frustrari din parte ambelor parti.
rodicab45
 
Mesaje: 3
Membru din: 20 Apr 2012, 18:11

Re: obligatiile pacientilor

Mesajde mihaelacristiana » 27 Iun 2012, 21:38

Subscriu acestei propuneri!
Este benefica pentru pacienti si pentru personalul medical; trebuie sa apara in noua lege a sanatatii!
mihaelacristiana
 
Mesaje: 1
Membru din: 27 Iun 2012, 20:56

Re: obligatiile pacientilor

Mesajde olti » 30 Iun 2012, 22:11

Da, am venit de 1an din strainatate.Constat mai mult ca oricand lipsa generala si majora de educatie medicala a populatiei. Ma confrunt cu aceasta probleme in garzile actuale. Oamenii la noi sunt majoritatea saraci, needucati, influentati in principal de sfatul medicului de familie sau al asistentei, vecina de bloc sau familia. Asa este,salvarile au devenit taxiuri tot pe cheltuiala noastra a contribuabililor, serviciile de urgenta sunt transformate in ambulatorii si oamenii sunt plimbati dintr-un spital in altul, cel mai frecvent fara o justificari medicala logica, tocmai uneori pt. a-i multumi si exclude afectiuni inchipuite si grave. O sincopa banala este consultata la Iasi,in cursul noptii de 2-3 specialisti.Acest lucru demonstreaza lipsa calitatii actului medical si cheltuierea inutila a banilor pe benzina salvarii, asa ceva nu exista in strainatate. Acolo intregul sistem este mult mai bine organizat. De accea se permite si garda la domiciliu,care usureaza munca medicului, fiind mai putin solicitat in cursul noptii inutil, cat si respect pentru pacient.Am senzatia ca cei mai multi cu afectiuni minore si nu neaparat cei bolnavi, sunt cei mai frustrati si nemultumiti de medici, adica de ce nu internam noi de toate si pe toti????Va trece mult timp si generatii pana romanii vor intelege ca spitalul e spital,cheltuielile de spitalizare sunt o responsabilitate si trebuiesc justificate. Oricum la noi se interneaza si cine nu trebuie, se fac analize inutil si minimum de explorari la persoane care ar trebui sa se adreseze ambulatorului.Oamenii nu inteleg ce inseamna o programare la medic, au impresia ca sunt refuzati daca nu sunt imediat consultati. In strainatate se asteapta si 2 luni, depinde de specialitate.Atat medicii romani cat si populatia este de vina pentru lipsa de calitate si ignoranta in sistemul sanitar romanesc, lipsa de respect reciproc si saracie.
olti
 
Mesaje: 7
Membru din: 08 Feb 2012, 12:22

Re: obligatiile pacientilor

Mesajde Corneliu » 03 Ian 2013, 00:11

@ olti

Nu cred ca am citit ceva mai defectuos in logica si mai ofensator decit aceasta postare. Din ce tara unde oamenii sunt educati veniti dumneavoastra? Si care este dramatica legatura dintre educatia pacientilor si calitatatea serviciilor medicale?

Am sa incerc sa lamuresc citeva lucruri care poate nu va sunt clare: 1) pacienti fara acte - este un caz ce nu este specific Romaniei - daca veniti "de afara" nu se poate sa nu-l fi vazut, deci trebuie numai sa ne uitam in jur ca sa vedem solutiile, daca vreti va pot da exemple de cum sunt rezolvate aceste cazuri intre spital si pacientii "fara acte" in sistemul de sanatate din Franta; 2) pacientul cere externare - din nou un caz cit se poate de obisnuit, desi este evident poate ar trebui sa subliniez aici - ma intreb daca contrar opiniei dvs.- ca pacientul nu este obligat sa primeasca servicii medicale pe care nu le doreste. Stiu cazuri in care pacienti isi pierd increderea in tratamentul curent si doresc transferarea in alta unitate de sanatate. Cred ca au acest drept, nu e asa? BTW costurile, inclusiv in acect caz, sunt suportate ca "afara" de asigurator.

Exista un element de cauzalitate in scenariile pe care le descrieti si care daca este rezolvat va reduce incidenta cazurilor in care cetatenii apeleaza la serviciile de ER. Cauza este accesul defectuos la serviciile medicale primare, i.e. medic de famile, etc. Din nou un simptom care poate v-a scapat cit ati fost pe "afara". Si daca tot suntem la capitolul "afara" poate ar trebui sa va amintiti ca "afara" pe linga spitale sunt centre de servicii ambulatorii de urgenta. Deci problema si solutia se afla in sistemul de sanatate.

Cind spuneti ca ambulantele s-au transformat in servicii de taxi cred ca iar gresiti si daca acest fapt este adevarat nu cred ca vedeti adevaratul responsabil. Nu este vina pacientului ne e asa cind personalul medical al salvarii decide transporatare pacientului la spital? As vrea sa inversam situatia ("turning the tables") pentru moment: ce spuneti daca mamei mele avind AVC cu semipareza pe stinga i-a fost refuzat din lipsa de locuri transportul cu salvarea la o unitate de neurologie si o prietena care era cu mama a cerut transportul pe raspunderea ei la spitalul Bagdasar? Daca veniti de "afara" va rog cititi inca o data fraza anterioara si sa-mi spuneti cum a lucrat serviciul de taxi pentru mama... Mai mult dupa ce a stat doua saptamini in recuperare - o notiune un pic straina medicinii romanesti - spitalul i-a refuzat mamei care nu putea merge si locuieste la etajul 4 intr-un bloc fara lift transportul cu salvarea si m-a obligat sa comand o salvare particulara sa o aduc acasa. Pot sa spun si eu - in cunostinta de cauza - ca "afara" toate astea nu s-ar fi intimplat. De aceea eu cred ca nu putem sa vorbim de "oblgatiile pacientilor" pina cind drepturile lor nu sunt clare si respectate. Nu stiu in amanunt legea sanatatii romanesti dar tare mi-e teama ca drepturile pacientilor nu sunt clare altfel pe linga aberatii deja mentionate pacientul nu ar fi trimis de spital sa-si cumpere medicamentatia, pacienti nu ar fi pusi sa plateaca testul MRI, infirmierele nu ar purta minusi numai pentru a se proteja pe sine dar nu si pacientii, etc.

In final v-as intreba ce legatura gasiti intre saracia pacientilor si calitatea serviciului medical? Sper ca nu va ginditi la "spaga" (imi pare rau dar nu gasesc alt cuvint pentru banii negri care se vintura si prin sistemul de sanatate romanesc) care este endemica in spitalele non-profit si cabinetele private ale medicilor de familie din Romania. Da saracia are un efect dar indirect asupra calitatii serviciului medical. Si daca recunosteti saracia pacientilor cum vi se pare noul proiect de lege care include servicii private la toate nivelele. Minunat, nu?

In momentul in care va uitati de sus la pacienti si incercati sa le gasiti vini imaginare va pierdeti toata credibilitatea. Problemele sunt in sistemul de sanatate din care se pare ca faceti parte. Rezolvati problemele majore de sistem, clarificati si respectati drepturile pacientilor inclusiv dreptul la "second opinion" si care sunt serviciile ce nu sunt acoperite de asigurator. Acest ultim aspect il mentionez deoarece exceptiile trebuiesc minimizate, e.g. plata medicamentatiei sau a testelor de catre pacientii internati in unitati sanitare non-profit trebuie acoperite numai si numai de catre asigurator.

Cheers,
Corneliu
 
Mesaje: 1
Membru din: 02 Ian 2013, 05:30

Re: obligatiile pacientilor

Mesajde rodicab45 » 14 Ian 2013, 11:32

Buna ziua.Cred ca nu intelegeti despre ce este vorba .Tocmai din cauza acelor cazuri de care vorbeam ,legat de ambulanta, mama dvs nu a beneficiat de transport cu salvarea.Este adevarat ca toata lumea are dreptul la o a doua parere, dar cand te externezi la cerere, te duci acasa cu copilul ameliorat, iar a doua zi te prezinti din nou cu el la spital, nu ai nici o responsabilitate?Cred ca vorbim de lucruri total diferite.Dar cand refuzi internerea si te prezinti zilnic in urgenta,pentru ca medicul de familie te taxeaza la o consultatie neprogramata,ce inseamana asta? ce responsabilitate ai ca si pacient? Dar cand esti internat cu copilul in spital si nu reespecti dieta recomandata si cazul nu merge bine,iar tu ca medic ce faci? externezi copilul pentru ca mama este asa cum este? dar daca faci din proprie initiativa tratamente le domiciliu fara indicatia medicului si apoi te prezinti in urgenta cu tot felul d complicatii cine este de vina ,tot medicul? dar, multi de DAR ,cu pacientii romi care nu au nici o lege, nu respecta nimic ce faci???? Dar cu apartinatorii care nu au studii de medicina si vin si contesta tratamentul?? Pacat ca nu lucrati in sistemul sanitar din Romania,poate atunci ati intelege cum stau lucrurile.
rodicab45
 
Mesaje: 3
Membru din: 20 Apr 2012, 18:11


Înapoi la Propuneri pentru Reforma in sanatate ale participantilor la FORUM

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron