Cont personal pentru servicii medicale

Propuneri privind elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asigurarilor.

Cont personal pentru servicii medicale

Mesajde Mihai » 16 Feb 2012, 16:52

Buna ziua!
As dori sa propun ca sumele care se retin lunar din salariu pentru asigurarile de sanatate sa se depoziteze intr-un cont de servicii medicale, care sa poata fi utilizat pe viata.
In acest cont sa se cumuleze contributiile pe care le platim an de an, iar atunci cand este cazul, sa se scada din acest total valoarea serviciilor medicale, in functie de costul fiecarei analize/consultatii/ operatii / interventii medicale.
Astfel, se poate crea, in timp, un fond din care sa putem plati servicii medicale mai scumpe.
Probabil ca exista deja un sistem integrat, incat in unitatile medicale sa se poata vedea daca o persoana este asigurata sau nu. In acest sistem ar putea fi adaugata si suma cu care a contribuit in timp o persoana la asigurarile de sanatate si suma ramasa disponibila pentru plata altor servicii medicale. Avem multi informaticieni buni in tara, care ar putea adauga un astfel de calcul la sistemul existent.

Atunci cand suntem tineri, poate ca nu avem timp pentru investigatii medicale sau starea de sanatate este buna si nu mergem la medic. Iar contributiile de sanatate anuale se pierd. Nu putem beneficia de aceste sume peste cativa ani mai tarziu, pentru consultatii mai scumpe (de exemplu, cele stomatologice). Sau este posibil ca la pensie sa avem nevoie de interventii mai complicate, iar din pensie sa nu ne permitem plata unor operatii scumpe.

Cred ca ar fi corect ca aceste contributii lunare sa se cumuleze intr-un cont personal de asigurari de sanatate, din care sa se poata deconta si consultatiile asigurate de medicul de familie si de spitale/policlinici de stat si de clinici particulare, in functie de costul serviciilor medicale (atunci cand este cazul). Ceea ce nu se poate acoperi din contributiile obligatorii, platim peste. Dar in felul acesta, beneficiem totusi de contributiile care se retin din salariu.

Nu mi se pare corect ca aceste contributii obligatorii sa fie date spre administrare (cadou) unor asiguratori privati, care sa perceapa si comision de administrare pentru aceasta, asa cum se intampla cu fondurile de pensii.
Altfel, ar trebui sa se desfiinteze asigurarea de sanatate obligatorie, iar cu suma respectiva ne putem asigura la o clinica privata.

Decontarea serviciilor medicale private, din fondul asigurarilor de sanatate de stat, pentru un pacient care a contribuit in sistemul de stat, se poate face atunci cand acestea intervin, in mod direct, catre cabinetul medical care a asigurat consultatia. De ce ar fi necesar un intermediar care percepe comision?

Daca sumele nu sunt utilizate, pot ramane in bugetul asigurarilor de sanatate de stat, ca purtatoare de dobanzi.

Va multumesc!
Mihai
 
Mesaje: 2
Membru din: 16 Feb 2012, 15:26

Re: Cont personal pentru servicii medicale

Mesajde ViorelRotila » 16 Feb 2012, 20:56

Buna ziua!

Propunerea dvs. este bună, însă se poate implementa într-un sistem privat de asigurări de sănătate (cel puțin teoretic, deoarece practic este o problebă de distribuția riscului și asigurarea resurselor financiare pentru riscul împlinit).

Ea nu poate funcționa pe sistemul asigurărilor sociale de sănătate deoarece ar înseamna tocmai anularea principiului solidarității, adică desființarea sistemului social de sănătate.
Altfel spus, banii colectați de la fiecare dintre noi sunt cheltuiți în fiecare an pentru asigurarea serviciilor medicale pentru cetățenii care s-au îmbolnăvit.

Să abordăm problema altfel: imaginați-vă că demarăm un astfel de sistem anul acesta și în următorul an vă îmbolnăviți (problema s-ar pune oricând pentru cei nou intrați în sistem, chiar dacă sistemul ar funcționa de ceva timp). În acel moment în contul personal ați avea să spunem 1000 RON iar costurile pentru tratamentul dvs. sunt de 4000 RON. Cum ar trebui să se procedeze? Să plătiți diferența?

La ora actuală ambele sisteme de asigurări sociale de la noi (adică și sistemul public de pensii) funcționează pe principiul solidarității. El presupune solidaritatea între generații, între diferitele nivele de venituri etc.


Și argumentarea poate continua.

Personal sunt pentru menținere principiului solidarității, adică pentru păstrarea unei componente sociale a sistemului de asigurări de sănătate. Problema o constituie dimensionarea corectă a acestei componente astfel încât să asistăm la o reducere semnificativă a inechităților pe care le aduce cu sine în condițiile unui deficit major de finanțare.
ViorelRotila
 
Mesaje: 8
Membru din: 15 Feb 2012, 21:01

Re: Cont personal pentru servicii medicale

Mesajde Mihai » 20 Feb 2012, 18:14

Buna ziua!

Va multumesc pentru mesajul dumneavoastra.

Eu ma refeream mai mult la contributia individuala de asigurari de sanatate. Cred ca aceasta ar trebui cumulata intr-un cont "virtual" personal, din care sa se deconteze serviciile medicale.
Daca timp de 10 ani, sa spunem, nu mergem la medic, sumele retinute din salariu se pierd. (La un salariu de 1000 lei/luna, contributia ar fi de 5.5% x 1000 x 12 luni x 10 ani = 6600 lei. Este o suma importanta, care poate fi folosita pentru interventii mai scumpe.)

Daca o operatie ar costa 4000 lei, iar in contul de asigurari ar fi doar 1000 lei, mi s-ar parea corect sa platim diferenta fie "cash", fie prin deducere din contributiile de asigurari viitoare, pana se recupereaza toata suma. Iar contul sa ramana pe (-) pana la acoperirea diferentei
(dupa modelul liniilor de credit acordate de banci).

Si angajatorii platesc o contributie la asigurarile de sanatate. Poate ca aceasta suma ar trebui sa mearga in fondul de solidaritate.
Iar pentru persoanele cu venituri mici, care nu pot plati asigurari de sanatate, am putea dona 0.5% din salariu (asa cum a propus Dl. Dr. Lica, intr-un alt topic) sau o alta suma, la alegere, care sa fie scutita de impozit (mai ales atunci cand cunoastem cazuri in care dorim sa ajutam).

Dar cred ca noi ar trebui sa fim, in primul rand, beneficiarii contributiei individuale de asigurari de sanatate. Altfel, nu ne ramane decat sa ne resemnam ca este o suma pe care o platim lunar, dar de care nu ne vom folosi niciodata.

Ar trebui sa stim care este costul consultatiilor, analizelor medicale, operatiilor, chiar atunci cand mergem la medicul de familie sau la un spital de stat. Iar valoarea consultatiilor/interventiilor medicale sa se scada din contributiile noastre. In felul acesta, prin plata corecta a serviciilor medicale, poate vor creste salariile personalului medical.

Este adevarat ca sunt si persoane care au contribuit in sistem pana acum si nu exista o evidenta a contributiilor/serviciilor medicale. (Generatia care este acum la pensie, dar care a platit asigurari de sanatate multi ani la rand, si, trebuie sa recunoastem, a contribuit la construirea tarii. Tot respectul! Sunt de acord, acestia trebuie sa aiba facilitati din partea asigurarilor de stat. De asemenea, urgentele.)

Insa, pentru generatia de 30-40 de ani, cred ca nu ar fi tarziu sa se creeze acest cont personal de asigurari de sanatate.
In momentul in care mergem la medic, sa stim ca exista o suma pe care ne bazam si completam diferenta (cu optiunea de a plati si din contributiile viitoare).
Mihai
 
Mesaje: 2
Membru din: 16 Feb 2012, 15:26

Re: Cont personal pentru servicii medicale

Mesajde claus754 » 06 Apr 2012, 22:01

Buna ziua! Propunerea mea este de a se oferi posibilitatea angajatului de a opta intre a cotiza la fondul national de sanatate sau la un fond privat.In cazul meu de ex. as opta pt. cotizatia la un fond privat,deoarece suma lunara care o platesc la fondul national,este destul de mare si as fi dispus ca pe langa aceasta suma sa mai adaug o eventuala diferenta ceruta de un fond privat si sa beneficiez de conditiile medicale private,care sunt mult mai bune decat cele din sistemul de stat.In conditiile actualei legislatii, eu sunt obligat sa cotizez la fondul national chiar daca nu sunt satisfacut de serviciile medicale primite.A obliga pe cineva(pe baza principiului solidaritatii) sa plateasca pt. un serviciu de care nu este multumit,mi se pare lipsit de moralitate.
claus754
 
Mesaje: 1
Membru din: 06 Apr 2012, 21:31


Înapoi la Propuneri pentru Reforma in sanatate ale participantilor la FORUM

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron