Coplata si Asigurarile CNAS

Propuneri privind elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asigurarilor.

Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde OpreaCatalinGabriel » 17 Feb 2012, 22:38

Cosider ca exista o neconcordanta stridenta in existenta simultana a celor 2 modalitati de plata. De ce sa mai platesc coplata daca sunt asigurat CNAS si de ce sa platesc CNAS daca platesc cash coplata? Ceva nu suna logic. E ca si cum imi asigur casa, masina sau viata si apoi trebuie sa platesc bani pentru stricaciuni. Privita din afara situatia creeaza confuzie si neincredere in sistem. Ce e de facut?

Raspuns: Iata o solutie care mie mi se pare mult mai eleganta si mai logica:

Sa se scoata coplata si sa se revalueze valoarea aigurarii minime de sanatate pentru serviciile standard. In locul coplatii statul sa infiinteze Banca Medicala a Romaniei care sa ofere imprumuturi in cazurile speciale sau grave cand costul tratamentului depaseste cu mult acoperirea asigurarii standard CNAS. Banca poate fi gandita cu capital mixt (de stat si privat). In caz de impas sau tratamente scumpe (transplanturi, operatii complicate, tratamente in strainatate, boli costisitoare, etc) cetateanul sa beneficieze de tratament instant cu ajutorul imrumutului de la Banca Medicala a Romaniei. Cardul de asigurare CNAS sa fie asadar un card de credit gen VISA CARD, MASTER CARD, etc deci sa permita intrarea pe minus. Totodata acest cont sa fie si cu posibilitatea de depozit cu dobanda in cazul in care cetatenii preventivi vor sa isi depuna regulat bani in acest cont pentru zile negre. Daca Banca Medicala a Romanei va functiona intr-un profit, acesta poate fi legiferat sa fie folosit exclusiv pentru modernizarea sistemului sanitar (dotari, ersonal, patrimoniu, etc) sau pentru cazuri caritabile (transplanturi, operatii sau transfuzii la persoane sarace sau la cazuri sociale, persoane cu handicap ssi fara venituri mari, etc).

Ce rezolvam in acest fel?

Raspuns: Cetateanul se fa simti mult mai in siguranta si mult mai responsabil. Spun acesta pentru ca va stii ca in orice situatie nu va mai trebui sa implore donatii sau ajutoare umanitare. In schimb va fi mult mai atent cu sanatatea sa constient fiind ca orice problema gravade sanatate desi rezolvata medical va genera datorii bancare, credite si rate mai mari de rambursat, eventual cu o dobanda variabila.

Personal cred ca o astfel de solutie va fi mult mai apreciata si acceptata de cetateni. Daca se dau credite pentru case, afaceri, carduri de cumparaturi din supermarketuri de ca sa nu existe card e credit pentru sanatate gen VISA sau MaSTERCARD? Limita de credit sa fie stabilita in functie de sansele reale de viata ale pacientului.
OpreaCatalinGabriel
 
Mesaje: 5
Membru din: 15 Feb 2012, 12:21
Localitate: Bucharest

Re: Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde ViorelRotila » 20 Feb 2012, 18:35

Ideea coplății este de a asigura un mecanism compensator pentru incapacitatea unităților sanitare de a face o triere adecvată a pacienților (de altfel, în actualul sistem de finanțare sunt interesate să aibă mulți pacienți, cel puțin până la valoarea contractată), el trebuind să reducă din adresabilitate sau, mai corect spus, să elimine excesul de prezentări la medic sau unitățile sanitare.
Nu că aș fi de acord cu acest sistem!

Sistemul pe care-l propuneți, respectiv înlocuirea a ceea ce am vrea să fie asigurările complementare, este elegant dar are câteva probleme:
1. Preia dificultățile implementării asigurărilor complementare (să ne gândim, spre exemplu, la dificultate definirii pachetului de bază de servicii medicale), suplimentar, tranderând responsabilitatea monitorizării modului în care este calculată valoarea coplății către pacient (în marea majoritate a cazurilor nepregătit pentru a supraveghea sistemul).
2. Chiar și în cazul asigurărilor complementare există câteva formule de distribuție a riscului între asigurați. Cât de mare este riscul ca dvs. sau eu să fim victimele unui accident rutier în urma căruia tratamentul să fie extrem de costisitor? Cum poate fi estimat acest risc pentru ca Banca să ne ofere o limită de credit care să acopere astfel de eventualități?
3. Propunerea dvs. operează cu presupoziția responsabilității cetățenilor pentru propria sănătate (sau a posibilității de a-i responsabiliza). Șansele ca ea să fie operantă sunt relativ limitate pe actuala mentalitate a poporului și, mai ales, la actualul nivel de dezvoltare economică a țării. În situația în care o familie trăiește dintr-un singur salariu minim care nu este suficient nici pentru hrană, credeți că se mai pune problema responsabilității? Astfel de cazuri sunt numeroase, responsabilitatea pentru propria sănătate fiind pusă într-o situație paradoxală: dacă cetățeanul economisește în cont pentru a-și asigura eventualele servicii medicale de care este posibil să aibă nevoie (dar există și probabilitatea de a nu avea nevoie) își periclitează sănătatea prin neasigurarea nevoilor de bază (alimentare, de confort termic etc.); dacă își asigură nevoile de bază, având în felul acest grijă de starea actuală a organismului și neputând din această cauză să economisească, atunci își periclitează îngrijirile de sănătate de care este posibil să aibă nevoie.
Partea neplăcută este că problema se pune și pentru asigurările complementare. Motiv pentru care strategia de acțiune în zona pachetului de bază este definitorie pentru sănătatea populației.

Sunt doar câteva din problemele pe care le poate ridica implementarea unui astfel de sistem.
ViorelRotila
 
Mesaje: 8
Membru din: 15 Feb 2012, 21:01

Re: Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde CameliaM » 21 Feb 2012, 14:45

Coplata este intr-adevar un mecanism de reducere a hazardului moral, atat la pacient cat si la furnizor adica de reducere a excesului de servicii medicale. Daca un serviciu este gratuit , acesta va fi solicitat in exces. N-am inteles de ce el trebuie aplicat inainte de a beneficia de minimum de servicii , gratuit si abia apoi, pentru a descuraja oamenii sa abuzeze de anumite servicii, ele sa fie cu plata.Subscriu la ideea cu Banca medicala si la creditele pentru tratamente costisitoare , care vor fi acordate doar in caz de nevoie si vor fi platite esalonat. Asadar platesti dupa ce beneficiezi de un serviciu medical , si la o valoare cat mai aproape de costul real (ce e in plus sunt dobanzile) si nu platesti inainte pentru niste servicii de care (daca Dumnezeu iti harazeste o viata lunga si sanatoasa!) s-a putea sa nu beneficiezi niciodata.
Camelia M.
CameliaM
 
Mesaje: 3
Membru din: 10 Feb 2012, 13:24

Compromis/Solutie de mijloc-Re: Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde OpreaCatalinGabriel » 22 Feb 2012, 23:26

Din postura de inginer stiu ca in lumea reala nu exista solutii ideale. Cred ca o solutie de mijloc sau balansata corespunzator intre cele 2 verisuni: Coplata si Banca de Sanatate a Romaniei ar fi solutia optimala. De ce spun asta?

Raspunsuri:

1- Solutia cu banca si depozitul e mult mai buna pentru ca asigura plata tratamentului pentru o perioada nedeterminata atat timp cat exista bani in cont ca depozit sau atat timp cat nu e depasita limita agreeata sau standard de credit. Din contra asigurarea de sanatate este o taxa pe o perioada determinata si fixa si expira dupa aceasta data ceea ce evident este un dezavantaj major. Daca un om e sanatos si depune bani in contul asigurarii de sanatate pe cardul de sanatate vazut ca card bancar de credit(MASTERCARD, VIZACARD, VIZAELECTRON, CARD de DEBIT, etc) atunci acest tip de asigurare e mult mai eficient pentru un om grijuliu cu sanatatea lui care nu vine des la medic dar, care in caz de accident sau forta majora poate beneficia de acesti bani si de asigurare. Solutia e foarte buna pentru persoanele angajate sau oameni de afaceri, copii care primesc alocatii si indemnizatii, batranii pensionari fara probleme majore de sanatate, etc. Ideea in sine se poate extinde in general la orice tip de asigurari (case, masini, etc). Oricum avand in vedere potentialul productiv al copiilor avand in vedere ca au o viata intrega inainte cand pot rambursa imprumutul cred ca copii si tinerii pot beneficia de limite de credit mult mai flexibile si mai indulgente aducand obligatii in plus familiei, statului si societatii sa se ocupe de educatia si comportamentul lor ca sa se formeze profesional si educational astfel incat sa fie capabili in viitor a ramburseze imprumutul. Se pot gandii servicii de consiliere bacare si indrumare astfel incat banca sa urmareaca ca persoana sa fie capabila ca prin munca sau mediul de afaceri sa ramburseze imprumutul.

2- Pentru persoanele foarte sarace, somere, cu probleme grave de sanatate sau handicapuri exista 2 abordari si anume:

A - Pentru somerii sanatatosi in general sau fara probleme grave de sanatate sa se aplice regula generala de la banci si anume cardul bancar de sanatate sa fie numai de debit si nu de credit. Daca clientul are bani in cont beneficiaza de servicii complementare daca nu atunci beneficiaza de aceste sservicii numai in regim de UPU si Urgenta in cadrul si conform ghidurilor, normativelor si regulilor de acordare a acestor tipuri de servicii. In caz de forta majora se poate gandi totusi un imprumut cu conditia ca banca si statul sa aiba un program de consiliere profesionala si urmarire a persoanei ca dupa tratament a revina in campul muncii si in mediul de afaceri si sa fie capabila sa ramburseze imprumutul si creditul pentru sanatate.

B - Persoanele cu handicapuri majore, boli cronice costisitoare, batrani cronici etc sa fie analizate de comisii prin criterii similare celor cu care bancile acorda credite in general la imprumuturi. In acest caz sa se aiba in vedere urmatoarele criterii:

B1- Care sunt sansele reale de vindecare sau ameliorare satisfacatoare a bolii astfel incat sa fie depasit pericolul decesului sau a suferintei majore?!
B2 - Cum se poate garanta acest credit?! Exista persoane, fundatii, rude, institutii, bunuri sau ipoteci cu care se poate garanta acet credit?!
B3 - Daca bolnavul se vindeca sau se amelioreaza satisfacator care este potentialul sau productiv astfel incat acesta sa revina ulterior in campul muncii sau in mediul de afaceri si sa rambureze acest imprumut/credit?! Si aici se pot gandi servcii profesionale ale Bancii de Sanatate a Romaniei, statului sau al unor ONG-uri care sa ofere consultanta profesionala persoanei ca dupa vindecare sau ameliorare sa revina rapid in campul muncii sau in mediul de afaceri sa-si eficientizeze salariul sau profitul si sa fie capabil sa-si ramburseze creditul/imprumutul catre Banca de anatate a Romaniei. *(Vezi CAR-ul de odinoara, ACR-ul, etc)

Concluzie: Personal cred ca Banca Medicala a Romaniei e o solutie mult mai buna si eleganta decat coplata si asigurarea de sanatate si sunt ferm convins ca daca specialisti din domeniul bancar, finaciar, economic, medical, managerial ar analiza mult mai detaliu acest subiect cu mult mai multa atentie si minutiozitate atunci in final se va gasi o solutie optima si foarte buna de implementare a acestei Banci de Sanatate a Romaniei si a cadrului sau legal de functionare. Un brainstorming academic si din mediul de afaceri sunt ferm convins ca va gasi o solutie viabila.

In definitiv cred ca investitia in sanatate este cea mai profitabila si mai benefica investitie si ar trebui sa aiba o prioritate de cel mai inalt rang. Fara o sanatate corespunzatoare nu are sens sa vorbim de alte credite sau imprumuturi. Daca se dau credite pentru carduri de cumparaturi, programul "Prima Casa", antreprenoriat, investitii in afaceri, turism, etc, daca exista programe operationale sectoriale europene pentru finantare in atat de multe domenii de investitii atunci de ce sa nu existe si investitii in sanatatea personala a individului? Cred ca dintre toate este de departe cea mai profitabila investitie daca este atent gandita, planificata si monitorizata.
OpreaCatalinGabriel
 
Mesaje: 5
Membru din: 15 Feb 2012, 12:21
Localitate: Bucharest

Re: Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde ioan » 09 Apr 2012, 18:16

Coplata şi rolul său în evitarea corupţiei în Sănătate

Legea 95/2006 anunţa înfiinţarea unei coplaţi menită să oprească abuzul de servicii medicale de către unele persoane asigurate care, deşi nu au afecţiuni care să necesite consulturi medicale repetate şi internări în spital, solicită şi primesc, în mod nejustificat aceste servicii şi astfel risipesc bani din fondurile, şi aşa insuficiente, din Sănătate.
Deşi coplata este justificată atât economic cât şi moral, din motive electorale clasa politică nu a dorit să instituie acest mecanism de oprire a risipei. Recent, Legea nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care a fost legiferată coplata pentru unele servicii medicale, şi care urma să intre în vigoare în acest an, a fost considerată inaplicabilă (pe bună dreptate) şi Ministerul Sănătăţii s-a obligat să elaboreze un alt proiect de lege.

Consider că mecanismul coplăţii trebuie aplicat cât mai rapid pentru a reduce risipa privind serviciile medicale şi că trebuie gândit imediat şi supus dezbaterii publice un nou proiect care să permită coplăţii să îşi îndeplinească această importantă menire şi care, în acelaşi timp, să permită şi creşterea veniturilor medicilor (pentru a opri exodul lor spre ţările mai bogate) să reducă drastic plăţile informale din sănătăte şi să permită pedepsirea raportărilor false de servicii medicale către casa de asigurare. În acelaşi timp, ar trebui ca introducerea coplăţii să nu reprezinte o povară semnificativă pentru asiguratul din Sănătate, mai ales pentru cel fără venituri, pentru a nu îngrădi adresabilitatea acestuia.

Pentru a îndeplini toate aceste cerinţe, o lege a coplăţii trebuie să respecte următoarele principii:
1. Valoarea coplăţii trebuie să fie modică. Propun 5 lei pentru o consultaţie medicală la medicul de familie, medicul specialist din ambulator sau camera de gardă a spitalului, explorare efectuată de medic şi 50 de lei pentru o internare în spital, indiferent de durata spitalizării.
2. Coplata trebuie să fie obligatorie pentru toate persoanele care au acces la servicii medicale* (cu excepţia urgenţelor majore). Pentru persoanele scutite de contribuţia la asigurarea obligatorie de sănătate (şomeri, copii, persoane paupere, gravide) coplata se va putea realiza prin vaucere eliberate gratuit de către asigurătorul de sănătate.
3. Persoanele care depăşesc prin coplată o sumă anumită (de exemplu un salariu minim pe economie) pe an pot solicita rambursarea coplăţii realizate peste această sumă (pe baza chitanţelor) de la asiguratorul de sănătate**.
4. Cea mai mare parte din valoarea coplăţii (80%) ar trebui să revină medicului care încheie serviciul medical oferit pacientului (medicul de familie, medicul specialist din ambulator, medicul care externează pacientul din spital***.
5. Restul sumei (20%) va putea reveni asiguratorului de sănătate care va finanţa coplata celor scutiţi de asigurare şi va echlibra plăţile la sfirşitul anului****.
6. Pentru fiecare coplată, medicul care a primit-o ar trebui să elibereaze o chitanţă în triplu exemplar care va fi semnată şi de pacientul plătitor.***** Un exemplar revine pacientului, unul casei de asigurări şi al 3-lea medicului.
Consider că instituirea coplăţii ar aduce următoarele avantaje:
a) pacientul va conştientiza că actul medical nu este gratuit şi îl va valoriza mai mult;
b) pacientul va participa direct la crearea venitului medicului şi, prin aceasta, nu se va mai simţi dator să participe cu coplăţi informale;
c) medicul va beneficia de un venit suplimentar care va fi proporţional cu activitatea sa efectivă şi care îl va stimula să muncească mai mult şi să atragă mai mulţi pacienţi mulţumiţi – va creşte calitatea actului medical;
d) pacientul, coplătitor direct al actului medical, va solicita atenţia cuvenită din partea personalului medical şi va pretinde o calitate corespunzătoare a acestuia;
e) chitanţa pentru coplată (sau lipsa ei) va reprezenta o probă juridică pentru condamnarea fraudelor în sistemul de asistenţă de sănătate;
f) pacientul, contribuind direct la plata serviciilor de sănătate, va abuza mai puţin de acestea şi va împiedica şi abuzul medicilor privind înscrierea fictivă a unor servicii neefectuate.

*Se asigură astfel nediscriminarea pacienţilor în funcţie de efectuarea sau nu a coplăţii
** Se evită astfel o coplată exagerată pentru persoanele foarte bolnave
*** Se pot creşte astfel veniturile medicilor în funcţie de numărul de pacienţi consultaţi/investigaţi/trataţi fără a afecta bugetul Sănătăţii. Se evită, în acelaşi timp, acordarea de plăţi informale
**** Se evită astfel încărcarea bugetului Sănătăţii cu plăţi suplimentare pentru persoanele scutite de contribuţia la asigurările de sănătate
***** Se pot dovedi astfel numărul de consultaţii reale şi sumele încasate şi pot fi sancţionate eventualele infracţiuni
Ioan Mihai Greceanu, Medic primar Medicina interna si Gastroenterologie
ioan
 
Mesaje: 1
Membru din: 17 Mar 2012, 23:57

Re: Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde Marlen » 12 Aug 2012, 00:38

Ca asigurat, care nu am facut exces de serviciile medicale, sunt total impotriva coplatii! Cati fac exces de servicii medicale ca sa se justifice aceasta coplata??? Nu cred ca sunt atat de multi...cunosc destule persoane care fug de doctori si spitale cat pot de mult...Totusi unul din principiile sistemului de sanatate este preventia, or coplata sigur nu încurajează la preventie...

Pana acum ni s-a tot zis cat e de bine sa ne facem analize cel puțin o data pe an, preventiv...altfel, o sa ne "căutăm" cand avem nevoie si riscam sa aflam ca avem o boala gravă care daca ar fi fost descoperită la timp putea fi tratată cu succes...coplata nu încurajează preventia, ci ajungerea la medic cand e prea tarziu...

Si apoi eu, ca asigurat care apelează rar la serviciile medicale, uneori nici macar o data pe an, de ce trebuie sa suport "pedeapsa", ca asta este coplata, celor care fac exces de asemenea servicii????? De coplata nu scap nici daca mă asigur suplimentar...deci orice așa face, aricat as plati pentru o asigurare de santatate, coplata tot trebuie sa o platesc...Deci nu coplatii...e de ajuns doar asigurarea insa cu conditia ca banii plătiți pentru asigurare sa ajunga pana la ultimul banut la sanatate, nu ca acum cand banii din asigurari ajung la bugetul consolidat iar de acolo numai o parte din ei ajung dupa cum e le destinația...la sanatate...de altfel, marea problema a sistemului de sanatate actual este ca banii din asigurari de sanatate ajung cam in proporție de 20%, maxim 50 %, la sanatate...desi se platesc asigurari fara plafon, din toate veniturile...

Nu se repara ceea ce merge prost acum...ci se reformeaza ceva prost in ceva si mai prost...

Asigurările private in sanatate nu au ce cauta...altfel patim ca la medicamentele compensate care nu se mai dau cand statul întârzie sa le deconteze...conform proiectului de lege, eu, asigurat, fac contract cu un asigurate, eu asigurat platesc asigurarea pe care mi-o corecteaza ANAF-ul, iar cand am nevoie de un serviciu medical, statul deconteaza serviciul asiguratorului iar asiguratorul plateste serviciul....este un lanț mult prea lung, cu prea multi intermediari intre mine ca asigurat si furnizorul de servicii de sanatate...acest lanț este inadmisibil si va genera si abuzuri...si vom ajunge de unde am plecat...tot vom scoate bani din buzunar, pe langa asigurarea obligatorie si coplata (nu ma refer la asigurarea facultativa pe care nu multi vor avea bani sa o plătească), iar sistemul de sanatate tot subfinantat va fi...

Sa mai zic ca mai trebuie sa se supravegheze si achizițiile din spitale?...nu putine au fost cazurile cand s-a cumparat mobilier in spitale, si alte materiale, la suprapret, suprapret suportat din bugetul de la sanatate, adica de noi asiguratii...si nimeni nu vad sa fie anchetat si tras la răspundere!!! Nu coplatii, nu sistemului concurential in sistemul de sanatate...ca doar nu se vând cartofi ci se protejează sănătatea populatiei...o populație sănătoasă are beneficii in economie...

Sistemul actual puțin slefuit, adica toti banii pe care noi ii platim la asigurari de sanatate sa ajunga la sanatate si administrati cu responsabilitate, si nu radical schimbat, va functiona perfect...Si in plus, de ce trebuie ca o data la 4 ani sa se stabilească pachetul de baza de servicii de sanatate? De ce sa nu fie stabilit clar in lege, nu generalist???
Marlen
 
Mesaje: 1
Membru din: 11 Aug 2012, 22:47

Re: Coplata si Asigurarile CNAS

Mesajde sorin62 » 09 Sep 2012, 20:30

Ideea de coplată nu este specifică doar sistemului sanitar. La asigurările CASCO există FRANȘIZĂ.

Dacă ai nevoie de bani pentru ceva poți să iei oricând un împrumut de la orice bancă; nu trebuie să existe o bancă a sănătății, bancă care ar fi foarte greu de organizat (ca ce? ca bancă comercială? ca organizație de tip CAR?)

Există și în România forme de asigurări de sănătate private (uneori deghizate ca „abonamente”).

Putem să discutăm 100 de ani care din aceste variante (sau combinații) sunt mai bune. Problema mare este că nimeni nu face socotelile: despre câți bani este vorba și, mai ales, DESPRE CÂȚI BANI AM AVEA NEVOIE!

Nu este greu de calculat ce reprezintă (în total!) sumele din coplată. A făcut cineva calculul? Cât reprezintă raportat pe cap de locuitor pe an?
dr. Sorin Eșanu
sorin62
 
Mesaje: 4
Membru din: 24 Iul 2012, 10:24


Înapoi la Propuneri pentru Reforma in sanatate ale participantilor la FORUM

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron