reforma in medicina de laborator

Propuneri privind elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asigurarilor.

reforma in medicina de laborator

Mesajde deliapirvu1965 » 29 Mar 2012, 21:53

Noua Lege a Sanatatii ar trebui sa cuprinda si reforma in domeniul medicinii de laborator . In prezent . in cadrul laboratoarelor de analize medicale ne confruntam cu multe probleme de natura administrativa, profesionala si legala . Competenta in medicina de laborator ramane doar un deziderat crezandu-se astfel ca in laboratorul de analize medicale poate sa-si desfasoare activitatea orice persoana -cadru medical sau nemedical , cu studii superioare sau studii medii . Medicina de laborator este o specialitate bine definita , care nu poate fi echivalata cu nici o alta forma de invatamant superior , deci nici cu studii superioare de tehnologie chimica , tehnologia industriei alimentare , facultate de agronomie -profil de biologie , chimie alimentara sau industriala, biologie , etc .

Mai mult . "ajutorul" pe care il primesc medicii de laborator prin prezenta cadrelor superioare nemedicale s-a demonstrat , de cele mai multe ori , a fi mai mult un handicap , uneori chiar un dezastru. Cu toate ca exista o "bruma "de legislatie care stipuleaza ca medicul coordoneaza toata activitatea din laborator , avand competenta necesara dovedita , exista si legislatie care vine in contradictie si care stipuleaza ca un cadru superior nemedical poate accesa functia de sef de laborator.

Cum poate oare un cadru superior nemedical sa coordoneze o activitate medicala dintr-un laborator, cand competenta sa este limitata numai la specializarea obtinuta in cadrul laboratorului ( hematologie , biochimie, serologie , imunologie , biologie moleculara , etc ).Cum poate un cadru superior nemedical sa lucreze practic intr-un compartiment pentru care nu are specializare si deci nici competenta .Toate aceste neajunsuri sunt accentuate de parafarea buletinelor de analiza de catre cadre nemedicale , fara competenta in domeniul respectiv . Greseala cea mai mare consta in acceptarea compromisurilor . Parafa apartine istoric , in medicina , doar medicilor .

Fara a generaliza acest aspect neplacut , sunt cadre superioare nemedicale foarte bine pregatite , care isi respecta profesia , specializarea , colaboreaza cu medicul de laborator si nu considera ca parafa medicului de laborator este o jignire alaturi de " parafa " lor .

Profesia de medic trebuie respectata si de "colegii" nostrii.
Propun deci eliminarea art.4. al.2 si art. 20 din LEGEA nr. 460 din 12 noiembrie 2003
privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog si chimist, infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in sistemul sanitar din Romania , pentru a ne alinia astfel standardelor europene , in conformitate cu care numai medicul cu specialitatea medicina de laborator coordoneaza activitatea si parafeaza buletinele de analize medicale .


ART. 20
Membrii Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in sistemul sanitar din Romania sunt obligati sa aplice parafa cuprinzand numele, prenumele, gradul
si specialitatea pe toate buletinele pentru analizele pe care le efectueaza.
ART. 4
(2). In spitalele publice si in ambulatorii biochimistii, biologii si chimistii cu o vechime de cel putin 5 ani in specialitate pot ocupa functia de sef de laborator.



Reforma in sanatate necesita si reforma in medicina de laborator.
deliapirvu1965
 
Mesaje: 2
Membru din: 29 Mar 2012, 20:40

Re: reforma in medicina de laborator

Mesajde annemarie22 » 30 Mar 2012, 14:41

Felicitari doamna Delia Pirvu pentru ca ati atins un punct –forte- care tulbura pe multi atunci cand il citesc. Nimeni nu are curajul necesar pentru a face ordine cu adevarat in sistemul sanitar pt ca aici colcaie, de foarte multi ani, anumite interese financiare. Cine vorbeste, este invitat sa plece dincolo pentru a nu mai fi incomod, iar daca nu intelege sa faca asta, v-a primi destule bete in roate ca sa nu poata sa-si desfasoare activitatea in mod corect. Totusi, daca vrei sa lucrezi in UE, beneficiezi de un dus rece atunci cand vrei sa-ti echivalezi diploma dinainte de integrare. Diploma de medic de laborator este recunoscuta automat decat in tarile foste comuniste printre care si Germania, dar si Elvetia. Nu stiu daca a incercat cineva in celelalte tari si bineinteles daca a si reusit (ma refer la diplomele dinainte de 2007) De ce nu au fost bine definite profesiile medicale in lege? In momentul de fata poti sa te plimbi cu o diploma de biolog, microbiolog prin tot sistemul medical-poti , de asemenea sa faci garzi pe diferite sectii medicale(infectioase,dermatologie,psihiatrie..)poti sa ocupi postul unui medic de laborator pentru ca legal,- nu incalci legea. Poate ne raspunde domnul doctor Vasile Cepoi, deoarece am observat ca citeste cu atentie postarile noastre, chiar ne invita sa oferim idei pentru a combate birocratia din sistem.Problema se pune in felul urmator: pune cineva in practica aceste idei sau solutii sau ce or mai fi ele? NICIODATA, ce este putred in sistem nu va fi amputat de nimeni, foarte curand. Ceea ce se doreste cu viitoarea lege este doar- acoperirea- unor mari sume de bani care au fost rulate de zeci de ani, in sistemul sanitar.Efectul-,,PLAPUMA PE TAMBAL”!
O legislatie cu adevarat serioasa in domeniul sanatatii trebuie sa fie rezultatul observarii atente a sistemului cu partile bune si partile rele. Fiecare meserie din domeniul medical trebuie sa beneficieze de cadrul legislativ cu norme si sanctiuni(medici, asistente, infirmiere, personal auxiliar, tehnicieni medicali etc)Fiecare trebuie sa stie foarte clar unde isi are locul in lege si in ce conditii poate sa profeseze meseria pentru care s-a pregatit.(repet cu norme si sanctiuni)La noi, profesiile medicale se plimba linistit prin sistem ocupand diferite posturi, functii...ca daca, legal se poate(de la stat la privat, de la ambulana la spital, de la farmacie la bucatarie...) Daca ai intrat in posesia unei diplome de ASISTENT MEDICAL GENERALIST (stim noi cum)poti sa ocupi orice post vrei - de la asistent de radiologie, farmacie, stomatogie,pana la director de ingrijiri medicale.Asta in Romania, pentru ca in UE, situatia e cu totul diferita- acolo asistentele sunt infirmiere. Ce inseamna de fapt asistent de radiologie, sau de farmacie- nu cumva termenul acesta se confunda cu acela de tehnician medical?
Ce inseamna titlul de infirmier – atribuit unei persoane care nu are decat 8 clase? De ce nu este specificat, in nicio lege, in ce conditii si cu ce titlu sau certificat, poti ocupa un astfel de post?(fara nicio formare?-e penibil!- ne mai miram de ce nu mai scapam de eticheta de spagari)
De ce vrem brusc sa schimbam spitalele publice in fundatii si societati comerciale care sa se autofinanteze(printr-o simpla lege) in conditiile in care majoritatea oamenilor au contribuit substantial la sistemul de asigurari de sanatate. De ce vom beneficia in viitor pentru banii care ne-au fost retinuti in mod obligatoriu, de un pachet minimal care reprezinta –apa de ploaie pt un batran, bolnav cronic, de tratamente cu medicamente ieftine si cu eficienta slaba? Daca ni se impune sa strangem din dinti, ce mai putem face? Cine are bani sa intre in posesia unei asigurari private de sanatate, bine, cine nu, Dumnezeu, cu MILA! Ma refer aici si la categoria de varsta intre 18-26 de ani care nu si-a gasit servici, care nu va beneficia de asigurari de sanatate, deoarece parinti lor nu mai pot cotiza acum la sistemul de sanatate, desi poate au contribuit candva peste 20 de ani si nu au beneficiat de nimic.TRIST dar adevarat!
Cu cine vreti sa reformati sistemul sanitar? Cu acei zeci de mii de medici, care au beneficiat de un picior in dos in 2010, le oferiti ceva mai bun pentru a se reintoarce in tara, prin viitoarea lege? Sau preferati sa perpetuati efectul strutului pana intra in aplicare noua lege?
Cu permisiunea doamnei Pirvu as adauga titllului si urmatoarele cuvinte :... si nu numai... Multumesc!
annemarie22
 
Mesaje: 1
Membru din: 02 Mar 2012, 22:41

Re: reforma in medicina de laborator

Mesajde karryna » 06 Apr 2012, 03:20

Observ ca sunteti extrem de deranjati de biologii din compartimentele paraclinice. De ce? Va displace competitia>? In UK termenul este de Biomedical Sciences - degree in a medicine or biology (biochemistry, microbiology, zoology, biophysics)-/Pentru a fi biolog este nevoie de 5 ani de studii- licenta+masterat, doar cu 1 an mai putin decat un medic. Ca sa devii specialist pe un domeniu este nevoie de asemenea de 4 sau 5 ani, deci care este diferenta de competente? Faptul ca in anii de facultate si masterat am invatat mai multe in ceea ce inseamna stiintele vietii si am dobandit abilitati tehnice?
Parafa nu este eticheta de prezentare a medicului, ar fi si foarte trist sa fie asa. Parafa apartine ca mijloc de autentificare si altor profesii: arhitecti, experti contabili, auditori, psihologi etc. Majoritatea medicilor de laborator sunt niste complexati profesional, nu se simt suficient de doctori din spatele microscopului! Ce rusine!
karryna
 
Mesaje: 2
Membru din: 06 Apr 2012, 03:00

Re: reforma in medicina de laborator

Mesajde elena » 14 Iul 2012, 14:02

Va felicit d-na Karryna pentru argumente. In primul rand, doresc sa felicit pe dl. ministru al sanatatii pentru preocuparea de a imbunatati sistemul de sanatate si ii doresc mult succes. Doresc sa ma alatur opiniei d-nei Karryna, sa mentionez ca fiecare categorie din personalul laboratorului clinic isi are rostul sau, si sincer, nu pot intelege de ce aceasta inversunare din partea domnilor doctori fata de biologi, biochimisti, chimisti. Am urmat cursurile unei facultati de 4 ani, apoi cursurile de master de 2 ani, apoi am lucrat in domeniu 4 ani pentru a sustine examenul de specialist. Insumati, sunt 10 ani. Pentru ce considerati ca nu suntem bine pregatiti atata timp cat dumneavoastra parafati si rezultatele probelor pe care le efectuam noi, biologii, biochimistii si chimistii? Pentru ca aveti incredere in munca noastra.
In alta ordine de idei, am ales cu totii aceasta profesie in ideea de a lucra intr-un laborator, ca specialisti. Conform definitiilor, Medicina (lat.: ars medicina = arta de a vindeca) este o ramură a științelor biologice care are ca scop pe de o parte studiul corpului omenesc și al funcționării lui, pe de altă parte - pe baza acestor cunoștințe - conservarea și restabilirea sănătății; Biologia este știința care se ocupă de studiul tuturor organismelor vii, precum și al entităților (virusuri / viruși, viroizi) și fenomenelor legate de acestea.
Aceste notiuni spun mult mai mult decat ati incerca cu totii sa dezaprobati. Ca idee, consider ca noi putem fi baza compartimentului paraclinic iar dumneavoastra, a compartimentului clinic pentru care avem tot respectul.
elena
 
Mesaje: 1
Membru din: 10 Mar 2012, 15:39

Re: reforma in medicina de laborator

Mesajde 1234 » 03 Aug 2012, 13:32

Cuvant cheie- Diagnostic medical de laborator
Cu tot respectul pentru chimistii si biologii din laboratoarele de analize medicale, dar prin formare si profesiune , nu ar trebui niciodata sa fie echivalati, sau substituitii medicilor de laborator,care au la baza o facultate de medicina, si apoi o specialitate medicala de laborator.
Analizele medicale, nu sunt doar niste parametrii insirati pe o hartie, ci reprezinta o parte importanta a diagnosticului de caz. Doar un medic de laborator poate interpreta rezultatele obtinute in ansaamblul lor,coroborandu-le cu alte date medicale, pentru stabilirea diagnosticului in vederea tratamentului si evaluarea prognosticului boli.Modul de abordare al cazului in laboratorul de analize medicale, presupune abilitati medicale de interpretare,diagnostic pozitiv, comunicare a rezultatelor,consiliere si reevaluare medicala a cazului.
Biologii si chimistii, pot fi buni tehnicieni,dar niciodata nu vor putea pune un diagnostic medical, fie el si unul de laborator.
Intr-un Laborator de analize medicale, din oricare serviciu medical, medicul de laborator ,prin formarea sa medicala, este singurul in masura sa puna un diagnostic medical de laborator si implicit sa detina functia de sef de laborator.
1234
 
Mesaje: 3
Membru din: 11 Iul 2012, 10:41

Re: reforma in medicina de laborator

Mesajde florinsup » 02 Oct 2012, 09:32

Buna ziua tuturor !
Felicit colegii medici pentru initiativa si subscriu la parerea voastra in legatura cu tot personalul superior nemedical intrat fortat pe usa din spate , care din simplii executanti ajung mari si importanti emitenti de diagnostice medicale .Consider ca marea vina ne apartine noua medicilor de laborator . Pentru toate categoriile de biologi ........bioetc nu am nimic personal cu nimeni dar fiecere sa faca activitatea pt care are pregatire . CINE DORESTE SA PRACTICE MEDICINA DE LABORATOR EXISTA FACULTATE DE MEDICINA SI REZIDENTIAT MEDICINA DE LABORATOR . De asemenea consider ca inoportuna si pierdere de timp participarea si creditarea personalului superior nemedical la manifestarile stiintifice MEDICALE adresate MEDICILOR DE LABORATOR (congrese conferinte ) , motivelul fiind stiut (lipsa notiunilor de baza in medicina).
Adresez aceste randuri tuturor medicilor din sistemul sanitar pentru ca este posibil ca intr-un viitor scurt si cu "ajutor legal" de la Ministerul sanatatii si cursuri facute de mai ''MARII'' nostri profesori sa aiba acces si la interventii invazive acest personal nemedical .
In speranta ca o sa avem la un moment dat un ministru .......medic care sa puna ordine si reguli simple si clare fara interpretare va doresc o zii minunata si plina de cazuri rezolvate .
Cu stima Dr Racanel Florin.
florinsup
 
Mesaje: 1
Membru din: 02 Oct 2012, 09:07

Re: reforma in medicina de laborator

Mesajde AndreeaP » 24 Noi 2012, 15:26

Cum traim in Romania trebuie sa ne batem, sa discutam cu ura si sa vedem in cele din urma cine castiga pozitia de sef :lol:
Medicul de laborator vrea sa subordoneze personalul nemedical, personalul nemedical are pretentia ca stie la fel de multe ca medicul si ce mai atatea discutii, la noi chimistul e si medic si farmacist, farmacistul e si medic si chimist iar medicul, cum altfel, e si farmacist si chimist...
Ca sa mearga lucrurile bine, cum merg la altii (Germania, Elvetia etc) ar trebui sa se puna accentul pe COLABORARE pentru ca e clar ca un chimist nu o sa stie niciodata ce stie un medic sau un farmacist si viceversa :)
Personalul nemedical este responsabil cu TEHNICA si cu DETERMINAREA iar medicul este responsabil cu INTERPRETAREA si astfel e mai putin important ca de ce poate fi si un chimist sef de laborator!!! Poti sa fii un medic de laborator extrem de competent dar sa nu ai calitatea necesara de a conduce un laborator si aici exemple negative sunt cu duiumul in tot sistemul romanesc...
Concluzia este ca fiecare ar trebui sa-si cunoasca lungul nasului, sa nu aiba aspiratii in domenii in care nu este pregatit si sa lucreze in armonie cu tot colectivul, sa se inceteze cu ideea ca suntem unii mai sefi decat altii :oops:
La o adica nici Alexander Fleming nu a fost medic, dar a revolutionat MEDICINA!!!
AndreeaP
 
Mesaje: 1
Membru din: 24 Noi 2012, 15:11


Înapoi la Propuneri pentru Reforma in sanatate ale participantilor la FORUM

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron